Retete si articole pentru un stil de viata sanatos.

Cordyceps Eternity – Elixirul Vietii – folosita in medicina tibetana, medicina traditionala chineza si medicina ayurvedica

Va prezentam un produs care nu ar trebui sa lipseasca din camara noastra de nutrienti si hrana zilnica.
 
 
     Cordyceps Sinensis a fost descris ca fiind un medicament, deja in vechile carti medicale chineze si in medicina tibetana. Este  o rara ciuperca gasit la altitudini mai mari de 4500m in Sikkim. Vindecatorii traditionali si localnicii din Sikkimul de Nord recomanda aceasta ciuperca, pentru toate bolile, fie ca un singur medicament sau combinat cu alte plante medicinale. A fost efectuat un studiu pentru a colecta informatii cu privire la utilizarile traditionale ale Cordyceps in Sikkim. Prin acest studiu s-a constatat ca majoritatea vindecatorilor populari locali / vindecatori traditionali folosesc Cordyceps pentru tratamentul de 21 de boli. Din aceasta cauza s-au efectuat si cercetari moderne pentru a evalua daca aceste efecte curative sunt de buna credinta si nu doar niste aberatii ai localnicilor. In studiile farmacologice sunt date si despre constructia chimica si cea biologica al cordyceps-ului. S-au facut mai multe studii clinice orientate pe boala si mecanism.
 


Sa vedem din ce cauza au fost folosite unele plante si ciuperci de catre oameni in acele regiuni.
Ciupercile au fost folosite in primul rand ca si hrana, dupa care ca si medicament, dar au fost folosite si in practici spirituale si in ritualuri religioase din intreaga lume incepand inca din anii 5000 I.Hr.
Gordon Wasson (tatal micologiei) credea ca planta Soma utilizat in ceremoniile religioase, acum mai bine de 4000 de ani, inainte de inceputul erei crestine, de catre oamenii care s-au numit “arieni” a fost defapt o ciuperca. 
Sucul vedic numit “rasa soma”, se spune ca a daruit calitati divine pentru sufletul consumatorului, chiar si nemurirea.
Ayurveda clasifica ciupercile in Tamasika Ahara, ca si un medicament pentru cresterea energiei si a vitalitatii. Ciuperca Cordyceps Sinensis a fost descrisa in vechile carti medicale chinezesti din cele mai vechi timpuri, si este de asemenea gasita si in medicina tibetana. 
 
Vindecatorii traditionali din Sikkim recomanda Cordyceps Sinensis  pentru “toate bolile”, ca un tonic universal pentru corp, minte si suflet. Ei pretind ca imbunatateste energia, pofta de mancare, rezistenta, libidoul si somnul.
Sikkimul de Nord  este o rezervatie mare de medicamente naturale si plante aromatice de la altutudini inalte. Oamenii de acolo poseda un tezaur de cunostiinte legate si de managementul utilizarii lor. Exista o serie de clase de renume dintre practicanti ca si Amchi (medic popular tibetan) si Vaidyas (vindecatori cu plante populare). Informatiile relevante au fost colectate de la localnici, practicieni locali, vindecatori, precum si prin contact direct cu colectori de plante medicinale din Lachung si Lachen, in timpul vizitelor pe teren repetate intre iunie 2008 si septembrie 2009.
 

Informatiile au fost colectate prin intermediul unui chestionar pe durata nedeterminata de la un numar mare de respondenti individuali, precum si prin interviuri semi-structurate. Ei au fost rugati pentru a numi  ierburile locale si a vorbi despre utilizarile lor traditionale si comerciale, si modul de administrare. Informatiile obtinute in fiecare localitate a fost verificata in diferite locuri cu alti respondenti. Pentru a dovedi utilitatea Cordyceps-ului, informatiile stiintifice a constituentilor chimici, cu efect curativ, studiile biologice, dar si toate studiile farmacologice au fost adunate si trecute in revista si studiate atent.
 
 
Oamenii din Nord-Sikkim au numit aceasta ciuperca  planta yarsa gumba; nume tibetan [iarna (yarsa) si de vara (gumba)]. In literatura de specialitate, “gunba” sau “gonba” au fost, de asemenea, folosite in loc de “gumba.” 
In nepaleza locala se numeste Keera Jhar (planta insecte).De asemenea, este cunoscut sub numele de Viagra Himalaya. Costa aproximativ 6.77 dolari per bucata pe piata internationala si este disponibil la nivel local la Rs.100 / – per bucata.
 
Initial, pastorii locali au observat la iac, capra, oaie, etc. care consumau Cordyceps Sinensis in timpul pasunatului, ca astfel ei au devenit foarte puternici si robusti. Aceasta observatie a deschis calea pentru descoperirea de valoarea sa medicala. Dupa aceea, localnicii si pastorii au folosit pulberea de ciuperca  pentru a creste productia de lapte, si de a imbunatatii capacitatea de reproducere si vitalitatea la vitele lor. Apoi, proprietatile sale medicinale relevante au fost explorate, colectarea doar a partii superioare  (corpul fruct / Stroma), pe care le-au uscat la soare. Apoi  l-au consumat si erau convinsi de efectele sale medicinale. Ei au mai afirmat ca are si efecte afrodisiace, si, prin urmare au folosit si pentru a da ca si un cadou pentru rudele si prietenii din Gangtok si in zonele adiacente.
 
In prezent, practicienii populari locali, utilizeaza produsul singur sau in combinatie cu alte plante medicinale pentru a trata diverse boli.
Ei administreaza in doze diferite pentru diferite afectiuni.  Oamenii din ambele sexe cunsuma, de obicei o bucata de Cordyceps Sinensis, cu o ceasca de lapte pentru a spori potenta si dorinta sexuala. Comunitatea Bhutia au utilizat-o punand o bucata de Cordyceps Sinensis intr-o ceasca de alcool, preparat local(Chang), au lasat timp de 1 ora si l-au baut dimineata pentru tonifiere si seara pentru un somn bun. Unii folosesc apa calda in loc de alcool. Unii vindecatori populari au folosit Cordyceps Sinensis pentru diabet si alte boli. Este utilizat si pentru cancer, amestecat cu frunze de texus si radacina Ginseng. 
Rapoarte similare sunt de asemenea disponibile si din Nepal. S-a observat ca dupa utilizarea sa prelungita in randul populatiei, unii au scapat cam de  21 de boli, inclusiv de  cancer, astm bronsic, bronsite, TBC, diabet, tuse si raceli, BHP, icter, hepatita etc.
 
 
Diferite studii farmacologice si biologice au demonstrat  efectul curativ al corydeps care a implicat diverse modele experimentale (in vitro si in vivo) si unele studii clinice la sportivi voluntari. 
S-a ajuns la concluzia ca  Cordyceps Sinensis are o actiune foarte larga, biologica si farmacologica in probleme hepatice, boli renale, si boli cardiovasculare. Ea are efecte asupra tulburarilor imunologice, inclusiv cancerul.
 Actiunile farmacologice ale Cordyceps se datoreaza in primul rand polizaharidelor bioactive, nucleozidelor modificate, si ciclosporina.
 
De asemenea, tulpina fermentabila a miceliului produce grasime normala si beta-oxidare, mentinand astfel nivelul de glucoza din sange in timpul exercitarii prelungite a exercitiilor fizice la sportivi.
 
In Cordyceps s-a demonstrat ca exista un constitutiv chimic de o importanta majora, care este acidul cordycepic si impreuna cu alte aminoacizi, vitamine si minerale este un super aliment cu proprietati excelente medicale.
 
Dupa acest intro am dori sa scriem cate ceva despre Cordyceps-ul Gano Excel.
Fondatorul firmei Gano Excel fiind om de stiinta si micolog a ajuns la concluzia ca in afara de Ganoderma Lucidum(cele 6 tipuri), care este folosit in produsele sale, o planta foarte importanta este si Cordycepsul, tocmai din cauza folosirii ei in scara larga de catre vindecatori.
 

Totusi firma Gano Excel pune un mare accent pe calitatea produselor sale. Nu e totuna care parte a acestei plante(ciuperci) este folosit, in ce cantitati, cat de pur este si cat de infestat cu alte organisme.
 
La firma Gano Excel, Cordyceps-ul este denumit Cordyceps Eternity si este denumit Dong Chong Xia Cao’ sau ‘Semitake’ in Japonia.
 
In tratamente eficiente pentru bolile de rinichi cu Cordyceps de multe ori au avut si urmatoarele efecte curative — scaderea tensiunii arteriale si glucoza arteriala; reglementarea sistemului imunitar si cresterea imunitatii; anti-coagulare, antiinflamatoare, etc.
 
Prof. Fumio Tsurudani de la Nagoya, Institutul Medical Universitar din Japonia a facut un experiment la pacientii care suferau de boli renale pentru a verifica eficacitatea Ganodermei Lucidum si a Cordyceps-ului. S-a constatat dupa administrarea acestor doua ciuperci o buna functionare renala.
 
Astfel, bolile renale pot fi vindecate semnificativ prin administrarea de ganoderma si cordyceps.
 
Tratamentul eficient este administrarea de Cordyceps si Ganoderma.Se poate adauga si vitamina C, dar nu neaparat, asta trebuie vazut la fiecare pacient in parte.
 
Doza zilnica ar trebui sa inceapa cu o capsula de 2 ori pe zi timp de 3 – 5 zile, urmatarele 2 capsule de 2 ori pe zi timp de o saptamana, dupa care se pot lua cu usurinta si 3 capsule de 3 ori/zi.

 

Iata ce aflam si de pe site-ul Ganoterapia.ro despre acest minunat produs.

 

Supliment nutritiv Cordyceps Eternity – „elixirul vietii”

Produsul este adresat atat copiilor cat si adultilor pentru a le mentine un nivel ridicat de sanatate.
 

Indicatii medicale:

 – antitumoral: imbunatateste rata de folosire celulara a oxigenului (reduce acidoza, hipoxia si reduce rata de multiplicare a celulei tumorale)

 – reduce nivelul colesterolului din sange, reduce peroxidarea lipidelor – previne si amelioreaza ateroscleroza

 – Sustine ACTIVITATEA glandelor suprarenale 

 – Creste hematocritul si rezistenta serica 

 – antioxidant: creste nivelul enzimei antioxidante superoxid dismutaza

 –  imbunatateste memoria, incetineste procesul de imbatranire, este anti-aging

 – adaptogen (stimuleaza selectiv functiile organismului ajutandu-l sa se adapteze fizic, psihic)

 – imunomodulator

 – antibiotic natural, antiviral, antibacterian

 – imbunatateste somnul, reduce anxietatea, depresia, migrenele

 – cardioprotector: regleaza ritmul cardiac si tonifica muschii, creste rezistenta la efort, regleaza tensiunea arteriala, anticoagulant

 – hepatoprotector: reduce ascita, normalizeaza nivelul transaminazelor, previne fibrozarea, reduce presiunea in vene, normalizeaza proteinele serice

 – protector renal (in colici renale, pielonefrita, glomerulonefrita, cistita, nefrotoxicitate medicamentoasa)

 – protector pulmonar (bronsita, pneumonie, astm bronsic, emfizem pulmonar, tuberculoza, amelioreaza tusea, reduce secretiile mucoaselor si transpiratiile nocturne)

 – protector gastric – previne si reduce simptomatologia ulcerului de stres (stres intelectual, post-traumatic si chirurgical)

 – antidiabetic: creste sinteza de insulina si rata de metabolizare a glucozei

 – tonic sexual, feminin si masculin, reduce si regleaza problemele de infertilitate masculina prin cresterea numarului si calitatii spermatozoizilor

 – reduce constrictia vaselor sanguine si imbunatateste fluxul sanguin (reduce simptomul de “picioare obosite”); atenueaza acufenele (zgomot in urechi)

 – energizant: creste productia de ATP (adenozin trifosfat) –  stocheaza si transporta energia din celule; creste performantele sportive

 – tonic universal si ajutor pentru boli cronice

Un aspect important ce priveste CORDYCEPS GANO EXCEL:

Prin metoda de cultivare realizata de GANO Excel, cea de inmultire a sporilor, 100% vegetala prin supravegherea atenta a procesului de crestere, si culegerea la momentul optim, potentialitatea terapeutica a Cordycepsului Gano Excel creste cu 10 ori fata de cel care creste în flora spontana in natura.”

– sursa:ganoterapia.ro
 


REFERINTE SI STUDII:

1. Winkler D. Present and historic relevance of Yartsa Gunbu (Cordyceps sinensis).An ancient myco-medicinal in Tibet. Fungi. 2008;1:6–7.
2. Wasson R. New York: New York Press; 1968. Gordon, Soma: Divine mushroom of immortality; pp. 3–4.
3. Adhikari MK. Chyau: Ayurvediya vishleshan ek vivechana (Mushrooms: An Ayurvedic concepts) J Nep Pharm Asso. 1981;9:17–21.
4. Howard JM. Potential of the fungus used in Chiense Traditional remedies: The catapillar fungus (Cordyceps sinensis) [Last accessed on 2003]. Available from: http://www.world-of-fungi.org/Mostly_Medical/James_Howard/James_HowardSSM.htm .
5. Diggin FE. The true history of discovery of penicillin. Br J Biomed Sci. 1999;25:2–3.
6. Hofmann A. Switzerland: J.B. Lippincott Company; 1970. The Discovery of LSD and Subsequent Investigations on Naturally Occurring Hallucinogens in Discoveries in Biological Psychiatry. Chapter -7; pp. 34–7.
7. Kinjo N, Zang M. Morphological and phylogenetic studies on coryceps Sinensis. Mycoscience.2001;42:567–74.
8. Devkota S. Yarsagumba (Cordyceps sinensis): Reflection on Historical Perspectives. Soc Life.2007;13:40–1.
9. Devokota S. Yarsagumba [Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.] Traditional utilization in Dolpa district. West Nepal. Our Nat. 2006;4:48–52.
10. Lama YC, Ghimire SK, Thomas YA. Amchis’ Knowledge and Conservation. Kathmandu: People and Plants Initiative, WWF Nepal Program; 2001. Medicinal Plants of Dolpo; p. 56.
11. Adhikari MK, Devkota S, Tiwari RD. Ethnomycolgical Knowledge on Uses of Wild Mushrooms in Western and Central Nepal. Our Nat. 2005;3:13–9.
12. Panda AK. Tracing the historical prospective of Cordyceps sinensis –an aphrodisiac in Sikkim Himalya.Ind J Hist Sci. 2010;45:189–98.
13. Zhu JS, Halpen GM, Jones K. The scientific of an ancient Chinese medicine: Cordyceps sinensis. Part-1.J Altern Complement Med. 1998;4:289–303. [PubMed]
14. Zhu JS, Halpen GM, Jones K. The Scientific study of an ancient Chinese medicine: Cordyceps sinensis. Part-2. J Altern Complement Med. 1998;4:429–57. [PubMed]
15. Wang ZX, Wang XM, Wang TZ. Current status of pharmacological studies on Cordyceps sinensis and Cordyceps hyphae. Chung-Kuo Chung His I Chieh ho Tsa Chih. 1995;15:255–6. [PubMed]
16. Wang SY, Shiao MS. Pharmacological function of Chinese medicinal fungus Cordyceps sinensis and related species. J Food Drug Anal. 2000;8:248–57.
17. Li SP, Li P, Dong TT, Tsim KW. Anti –oxidant activity of different types of natural Cordyceps sinensis and cultured Cordyceps mycelia. Phytomedicine. 2001;8:207–12. [PubMed]
18. Tsuno A, Taketomo N, Hiroyuki I. Healthful composition obtained from the hot water extract of Cordyceps sinensis mycelia. J Lab Clin Med. 1995;8:134–7.
19. Xiao YQ, Liu JM, Tu YY. Studies on chemical constituents in Cordyceps sinensis. Bull Chin Mater Med. 1983;8:32–3.
20. You-Ping Zhu. Australia: Harwood Academic Publication; 1998. Chinese Material Medical – Chimistry, Pharmacology and Appilcation; pp. 10–121.
21. [Last accessed on 2010 Jul 05]. Available from: http://www. natural products.org(Manograph on cordyceps)
 PROCESUL DE FABRICATIE A PRODUSELOR GANO EXCEL