Retete si articole pentru un stil de viata sanatos.

Desert “Super-food Balls”, Raw si Sanatos

Am creat pentru acest weekend bilute sanatoase si le-am numit “Super-food Balls”, din cauza continutului de super alimente.

Nu putem scrie cantitatiile, doar continutul, deoarece cantitatea depinde cate vrem sa facem.Calitatea Superioara insa este de necontestat.

Toate ingredientele sunt raw si Bio.Nu contin gluten si zaharuri nocive sau comerciale.

INGREDIENTE:

– UNT DE COCOS

– SEMINTE DE CHIA(INMUIATE IN APA)

– FRUCTE DE PADURE GOJI(INMUIATE IN APA)

– ALUNE DE PAMANT AMERICANE –  CRUD(NESARATE, NEPRAJITE)

– PRAF DE CIOCOLATA CU RED REIHSI(GANODERMA)

– NUCA DE COCOS

Toate ingredientele se proceseaza in “food processor”(mixer/blender) si se fac bilute, pe care le invertim in nuca de cocos razuit.

Puteti adauga apa, daca este necesar, noi am adaugat apa de izvor in care erau inmuiate semintele.

20150201_105438 20150201_105443

Va invitam sa vedem de ce este hranitor si nutritiv, dar si sanatos acest desert?

SEMINTELE DE CHIA

Se considera fiind printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta.

Semintele de Chia sunt seminte negre mici din planta Salvia Hispanica.Aceasta planta creste nativ in America de Sud.Semintele de Chia au fost un aliment important pentru azteci si mayasi .La mayasi era considerata hrana cu o “putere” extraordinara, care furnizeaza energie durabila pentru organism.Defapt in mayasa, “chia”  = “putere”.

In ziua de azi si in societatea moderna, semintele de chia sunt recunoscute ca si super-alimente.

O uncie (28 de grame) – seminte de Chia contine:

Fibre: 11 de grame.
Proteine: 4 grame.
Grasime: 9 grame (dintre care 5 sunt Omega-3 ).
Calciu: 18% din necesarul zilnic.
Mangan: 30% din necesarul zilnic.
Magneziu: 30% din necesarul zilnic.
Fosfor: 27% din necesarul zilnic.
Contin, de asemenea,  zinc, vitamina B3 (niacina), potasiu, vitamina B1 (tiamina) si vitamina B2.

Semintele de chia contin si multi antioxidant.Desi suplimentele antioxidante, s-a dovedit ca nu sunt foarte eficiente, antioxidantii din alimente pot avea efecte pozitive asupra sanatatii.Contin chiar mai multi antioxidanti decat afinele, de exemplu.

Aproape toti carbohidratii din continutul semintelor de chia sunt sub forma de fibre.Fibrele din ea nu ridica zaharul din sange, astfel nu are nevoie de insulina.Aceste fibre se absorb foarte usor, dar lent in organism si hranesc bacteriile benefice.

Semintele de chia contin proteine de calitate superioara, astfel este foarte benefic in alimentatia vegetariana/vegana.

Semintele de chia sunt bogate si in acizi grasi – Omega-3, astfel impreuna cu celelalte continuturi benefice, semintele de chia ajuta la mentinerea sanatatii, ofera echilibru in sanatatea metabolica, reduce riscul bolilor de inima si diabet.

Semintele de chia sunt foarte importante si in sanatatea osoasa.Ele continand calciu, magneziu, fosfor si proteine de calitate superioara si naturala, pot aduce in echilibru orice problema al sistemului osos.

Un studiu a dovedit ca semintele de chia pot aduce o imbunatatire semnificativa in diabetul de Tip 2, dar ele echilibreaza si tensiunea arteriala.Mai mult, la sportivi s-a dovedit ca este foarte sanatos si multi dintre ei beau shake – uri in care sunt adaugate seminte de chia, deoarece imbunatateste performanta sportiva si aduce in corp nutrientii necesari.

Puteti sa va aduceti in dieta dumneavoastra zilnica foarte usor aceste seminte, totusi va recomandam ca ele sa fie organice.

chiatajin-334471

SUPER ALIMENTE – CHIA 

 

FRUCTELE DE PADURE GOJI

Si aceste fructe sunt considerate super alimente.Ele sunt cunoscute si din cauza folosirii lor de catre multi celebritati, de la Madonna la Mischa Barton, fructele de padure goji au fost folosite si in medicina chineza de mai mult de 6.000 de ani.

Aceste fructe rosii, stimuleaza activitatea sistemului imunitar si activitatea creierului, protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului si imbunatateste speranta de viata.
Fructe de padure Goji contin vitamina C, vitamina B2, vitamina A, fier, seleniu si alte elemente cu proprietati  antioxidante .
Echipa British Dietetic Association (BDA), dupa examinarea lor, a mentionat si sustinut in diferite rapoarte si documente efectul benefic in sanatatea omului.

Un mic studiu din 2008 a constatat ca consumul de Goji de zi cu zi, 120ml de suc timp de 14 zile aduce o bunastare generala, o imbunatatire a activitatii creierului(astfel foarte eficient si in boli de Alzheimer) si in echilibrarea digestiei.

Un alt studiu din 1994 facut de catre chinezi pe 79 de pacienți cu diferite tipuri de cancer in stadiu avansat, a aratat ca s-a observat o regresie a cancerelor si imbunatatirea sanatatii generale.

“Cerul este limita cand vine vorba de a Incorpora fructele de padure goji in dieta ta”, spune Rosanna Lee,  expert in Sanatate si Nutritie din Toronto.

De la continutul ridicat de antioxidanti, pana la efectul purificator al sangelui, astfel al intregului organism, si reducerea riscului la bolile canceroase si alte tumori, fructele Goji sunt considerate plante medicinale pentru toata lumea din categoria Super Alimente.

 

girl-422243 goji_100g_bioo goji-324932

 SUPER ALIMENTE – GOJI

ULEIUL DE COCOS(NUCA DE COCOS)

Iarasi avem de a face cu un super aliment.Uleiul de cocos contine o combinatie unica a acizilor grasi cu proprietati medicinale puternice.Acesta nu o sa gasiti la nici un ulei din plante.

Cele mai multe dintre acizii grasi din dieta sunt acizi grasi cu catena lunga, insa acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos sunt metabolizate cu totul altfel.

Din tractul digestiv, ei merg direct la ficat, acolo sunt folosite ca si o energie rapida, si sunt transformate in asa numitele corpi cetonici, care pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, cum ar fi Epilepsia si Alzheimerul.

In principiu, uleiul din nuca de cocos contine o multime de Trigliceride de lant mediu, care sunt metabolizate diferit si pot avea efecte terapeutice asupra diferitelor tulburari cerebrale severe.

Cel mai bun exemplu este al populatiei Tokelauan, care traiesc in Pacificul de Sud.Ei consuma mai mult de 60% de calorii din nuca de cocos si sunt cei mai mari consumatori a grasimilor saturate din lume.Acesti oameni sunt foarte sanatosi si nu au evidente la capitolul boli cardiovasculare.

Un alt exemplu sun Kitavanii, care iarasi consuma foarte mult nuca de cocos si beneficiaza de o sanatate excelenta.

Multe popoare si generatii au consumat dealungul timpurilor nuca de cocos, chiar in cantitati foarte mari, si nu s-au ales decat cu o sanatate excelenta!

Nuca de cocos si uleiul de cocos ajuta  in problemele de obezitate, digestie, probleme de colesterol, probleme ale sistemului cardiovascular, protejeaza pielea si parul, astfel ea este folosesita si in cosmetice de calitate superioara.Putem folosi direct acest ulei pe ten, si  impotriva ridurilor.

In ceea ce priveste boala Alzheimer, cum am spus, acizii grasi din uleiul de cocos pot stimula functia creierului si asta s-a dovedit si stiintific la oamenii care sufereau de aceasta boala.

Intr-un studiu din 2006, s-a aratat ca consumul de trigliceride cu lant mediu a condus la imbunatatirea imediata a functiei cerebrale la pacientii cu forme mai blande de Alzheimer.

Uleiul de cocos ajuta si in pierderea in greutate.Un studiu facut la 40 de femei cu obezitate abdominala, completarea cu 30 ml (1 oz) de ulei de nuca de cocos in dieta zilnica a dus la o reducere semnificativa in ambele, in BMI, si in circumferinta taliei, intr-o perioada de 12 saptamani.

cocos_macinat OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NUCA DE COCOS MACINAT

Uleiul de cocos il mai putem folosi si la probleme de piele, arsuri, probleme de gingii, chiar si in MESTECATUL DE ULEI.

MESTECATUL DE ULEI

Mestecatul de ulei este cea mai veche metoda Ayurvedica.Este o procedura care implica plimbatul si mestecatul in gura a unui ulei extra virgin pentru sanatatea orala si sistematica. Acesta este gasit si mentionat in textul ayurvedic Charaka Samhita si se pretinde a vindeca aproximativ 30 de boli sistemice, de la dureri de cap, migrene, pana  la diabet si astm, probleme de gingii, dinti si ajuta chiar si lainalbirea dintilor.Mestecatul uleiului a fost utilizata in India in scara larga si a fost utilizat ca un remediu natural, traditional popular indian, pentru a preveni aparitia cariilor, mirosului neplacut oral, sangerarea gingiilor, uscaciunea gatului, craparea buzelor, intarirea si tratarea dintilor, gingiilor si a maxilarului.

Aceasta tehnica pentru mentinerea igienei cavitatii bucale si tratarea unor boli, se numeste “Gandusha si Kavalgraha”(Tratament al Gurii).

Uleiurile folosite pentru aceasta tehnica, pot fi, uleiul de floarea soarelui, ulei de susan, ulei de masline, ulei de cocos, sau orice alt ulei de buna calitate, dar trebuie sa fie extra virgin si raw, presat la rece.Gandusha si Kavala Graha are 2 tehnici primordiale de curatare orala; o terapie specializata sa trateze bine problemele orale.. Gandusha, implica umplerea gurii complet cu fluide benefice, cum ar fi uleiuri esentiale si tinerea lor aproximativ 3-5 minute in gura, dupa care scuipate.Kavala Graha, implica aducerea in gura o cantitate confortabila a unui lichid, tinerea in gura cca. 3 minute, dupa care se face gargara.Este un tratament simplu dar de mare folos. 

Totusi unele texte Ayurvedice sugereaza plimbarea in gura a unei cantitati de ulei esential – noi recomandam uleiul de cocos sau susan, pe stomacul gol, dupa trezire si inainte de spalatul dintilor, tinut in gura cca. 20 de minute.Acesta va implica tragerea si sustragerea a toxinelor din corp, a metalelor grele si al celorlalte toxine nedorite, astfel va atrage dupa ea o imbunatatire a sanatatii, numai a cavitatii bucale, dar si a intregului corp.

Noi recomandam scuiparea acestor toxine atrase in ulei direct in WC, pentru ca ele sunt nocive si destul de “malefice”.Dupa acesta puteti clati cavitatea bucala cu 3 – 4 inghitituri de apa calduta cu sare de Himalaya, dupa care urmeaza spalatul dintilor.Multi folosesc ulei de cocos pentru ca este si un puternic antibacterian si este foarte placut in gura.

Beneficiile raportate includ:

Cavitate sanatoasa, dinti albi, prevenirea si tratarea gingivitei, respiratie mai buna, intarirea dintilor si a gingiilor, benefic contra durerilor maxilare. Mai mult, la persoanele care sufera de astm, s-a dovedit o mare imbunatatire. S-au mai observat imbunatatiri si la problemele de somn si a sinusurilor, scaderea durerii de cap si a migrenelor, ajutand in mahmureala si problemele de piele (Rapoartele au aratat imbunatatiri si in acnee, psoriazis si eczeme). S-a dovedit o tehnica anti-tumorala si anti-cancer, anti-imbatranire si reglarea Chakrelor si campului energetic al omului.

Astfel, putem ajunge la concluzia ca uleiul de cocos este un super aliment extraordinar, dar sa nu uitam nici de continutul de vitamine, cum ar fi Vitamina K, Vitamina E si Colina(Choline) – Institutul Linus Pauling a Universitatii Statale Oregon, citeaza colina, nu ca o vitamina, ci mai degraba ca un nutrient esential; uleiul de cocos contine minerale ca Fierul si enzime benefice. Foarte multe studii recente au aflat si mai multe efecte benefice al acestui super aliment, care vor fi publice in urmatorii ani.

Foarte important ca acest Ulei Superb sa fie folosit crud si organic.

SUPER ALIMENTE – UNT DE COCOS

ALUNELE DE PAMANT(Alunele americane)

Ele sunt originare din America de Sud, din zonele tropicale si subtropicale. Sunt nutritive, cu continut ridicat de energie, contin multe proteine, bogate in minerale cum ar fi fosforul, potasiul si vitaminele E si C.

Fosforul, impreuna cu calciul, constituie cea mai mare parte a substantei minerale a oaselor si a dintilor. Acesta joaca un rol in formarea ATP, un compus de energie indispensabil pentru “activarea” glucozei, acizilor grasi, etc..Imbunatateste performantele intelectuale.

Potasiul este cel mai important element neuronal in comportamentul intracelular. Ea joaca un rol in numeroase reactii enzimatice si in procesele fiziologice importante, cum ar fi ritmul cardiac, in procesul de transmisie a sistemului nervos, contractia musculara.Continutul de potasiu in alunul de pamant este mult mai ridicat decat in banane.
– Vitamina E are un rol in formarea si functionarea celulelor rosii din sange, muschi si alte tesuturi. Acesta este considerat a avea un efect preventiv impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.
– Vitamina C  este un ​​antioxidant; ajuta la absorbtia fierului; ajuta la mentinerea nivelurilor de vitamina E; indispensabil pentru sistemul inmunological si in conservarea tesuturilor.Alunele de pamant previn tromboza si activeaza circulatia sangelui. Datorita continutului ridicat de glucoza solubila previn cancerul si in ultimul timp unii cercetatori au descoperit ca acestea reduc riscul cancerului de colon. Continutul lor foarte ridicat de fibre, combinate cu gustul lor delicios, le face ideale pentru o alimentatie sanatoasa.

In ceea ce priveste sistemul circular si Inima, alunul de pamant are acelasi efecte benefice ca si uleiurile esentiale extra virgine, controleaza si echilibreaza tensiunea arteriala.Prin continutul mai mare dar natural de Magneziu(Mg), participa in mod direct(si benefic) la mai mult de 300 de reactii chimice in organism si este dovedit a fi un puternic aliment anti-cancer.

Fiind o sursa de proteina vegetala, este foarte binevenit in dieta zilnica a veganilor, de exemplu laptele din alunul de pamant este foarte gustos si hranitor, mai mult, ajuta la impamantare si in echilibrarea legaturii noastre cu Mama Pamant!

ANALIZA ALUNE DE PAMANT


ANALIZA
Energie
Carbohidrati
Grasimi
Proteine
Fibre
Umiditate
496,80 Kcal/100gr.
30,55 gr/100gr.
24,90 gr/100gr.
4,58 gr/100gr.
33,04 gr/100gr.
4,64 gr/100gr.
MINERALE
(P)
(Mg)
(K)
(Na)
(Ca)
340 mg/Kg
900 mg/Kg
7100 mg/Kg
120 mg/Kg
900 mg/Kg

 

peanuts-316608

PUDRA DE CIOCOLATA CU RED REISHI/GANODERMA(Gano Excel)

Ciuperca Rosie din aceasta pudra, in asia antica este considerata cel mai activ nutrient si cu cea mai mare vibratie.

Termenul “Ganoderma” este o combinatie din cuvintele greci Gano (luminozitate) și derma (piele). Acest termen a fost folosit in primul rand pentru a descrie ciuperca Ganoderma (aka Ganoderma Lucidum). Aceast ciuperca a fost folosita in medicina naturista chineza de cateva mii de ani.

Pudra de ciocolata este o combinatie dintre aceasta planta a Longevitatii, cum era considerata in Asia, dar in forma sa de “Baby Ganoderma”, adica Ganoderma culeasa la 3 luni, numit Excellium, si pudra de ciocolata elvetiana de inalta calitate (din cacao pur aztec), imbunatatind gustul cu lapte si frisca vegetala din palmierul de cocos.

Acesta este hranitor, energizant,  contine mai mult de 200 de nutrienti activi dintre care si recunoscutul anti-tumoral, Germaniul Organic, dar si polizaharide, minerale si vitamine ( Calcium (Ca): 49.5mg; Iron (Fe): 1.11mg; Potassium (K): 253mg; Phosphorous (P): 48mg; Protein: 2,970mg; Vitamin C: 1.2mg; Vitamin B3: 580.26mg), esenta ganoderica, enzime, pre- si probiotice, precum si alte “bacterii” benefice.

Este un puternic Tonic Cerebral, care consumat dimineata ne da putere si vitalitate, iar seara ne relaxeaza si ne aduce un somn linistitor.

Din experiente proprii putem sustine aceste lucruri, dar putem adauga si beneficiul important in stari de nervozitate, gripe si diferite raceli, constipatie, lipsa de energie, dureri osoase, migrene, stari de agitatie, hiperactivitate la copii, echilibrarea sistemului digestiv.

Ajuta in deschiderea chakrei Coroana  si chakrei Inimii.

Singura rugaminte ar fi ca aceasta pudra, chiar daca facem ciocolata calda din ea, sa nu folosim apa clocotita la 100 grade, nici vase metalice, pentru a nu-i distruge esenta.

Ne ajuta sa devenim mai calmi si iubitori:)

art-333509 aztec-calendar-642655 chinese-medicine-484431 cocoa-174872 ganoschokolade romance-624249

 

PUDRA DE CIOCOLATA CU GANODERMA

Astfel, avem un SUPER DESERT, care din punctul nostru de vedere, calitativ si nutritional nu are concurenta!